Philips Avent 2 в 1 :: Ревю + Какво хапва Лора

10:33:00

Здравейте, мами!
От доста време отлагам ревюто на този уред* поради причини, с които няма да ви занимавам, но истината е, че за мен той е изключително полезен. Използвам го вече повече от два месеца  и с някои малки препоръки по отношение на самия уред и функциите му, съм много доволна.



 Първо, искам да отбележа, че за мен подобен уред е от първа необходимост поради няколко причини. Живеем в изключително малък апартамент и кухнята ни е буквално два квадрата, което прави готвенето в нея изключително неудобно и много тегаво занимание. На второ място - държа Лора да яде прясно приготвена храна, но за миниатюрните й порции, просто не върви да пускам печка, да чакам да загреят котлоните, да чакам да се приготви яденето, пък да го охладявам и прочее. Сами разбирате колко времеемък е този процес. Не на последно място, времето за приготвяне на храната наистина трябва е максимално кратко, тъй като госпожица Нейно Височество става нервна и започва да крещи, ако не получи на време чинията си. А крещенето изнервя мама и положението излиза от контрол.

Ще започна с плюсовете на уреда, а след това ще изброя и нещата, които смятам за минуси.
+ изключително компактен и не заема много място;
+ приготвянето на храната става за максимум 20 минути;
+ количеството храна, което приготвите може да варира - от една порция до три (в моя случай, спрямо количеството, което Лора изяжда);
+ почиства се лесно, дори само под течаща топла вода, НО веднага след готвене; половин час да я оставите - миенето е ужасно тегава работа :D /brand new info за жената-домакиня, a/
+ може да се носи на път и да готвите дори в хотелската си стая, например;
+ може да се приготвят от гладко пасирани каши до ястия с по-едри парчета;
+ позволява готвене и на месо! (споделям като плюс, защото при някои машини е указано, че не е подходящо за месо)

Както споменах, кухнята ми е наистина миниатюрна и едва побира всички уреди, които имаме. Този заема буквално едно малко ъгълче до прозореца, върху плот с ширина 15 см, което ме устройва идеално.
По отношение на времето за готвене - аз обикновено слагам максималното количество вода в уреда, което е 200 мл. С толкова вода машината работи 20 минути на функция Задушаване на пара. Така, тук ще отворя една скоба - никъде в книжката няма подробно указани количества вода за всеки вид зеленчук или плод, които искате да приготвите. Има единствено таблица, за кой продукт, колко време е необходимо. Спрямо това трябва да се досетите, че за 10 минути време за готвене, трябва да сложите 100 мл вода. Смятам обаче, че е по-удобно в таблицата с минутите, все пак да има и табличка с колко вода се слага, защото лично аз доста време умувах. Тъй като обаче приготвям предимно картофи и моркови + допълнителни неща, т.е. по-твърди зеленчуци, винаги слагам максималното количество вода, за да съм сигурна, че няма да има нищо сурово.

Предимство е и това, че наистина може да сготвите повече от една порция. Аз НЕ предпочитам този вариант, тъй като Лора рядко хапва едно и също в рамките на една седмица, а ако храната престои, дори в стерилизирано бурканче повече от седмица, лично аз не бих я яла, и този случай - не бих я дала на детето си. Затова слагам количество храна, колкото тя ще изяде. В случай, че стане малко повече хапвам и аз хахаха
Тъй като пътуваме доста и най-вече към България, уредът е много удобен в такива ситуации, защото мога да гарантирам, че детето ще яде отново прясно приготвена храна, без значение къде отиваме. Е, тук трябва да отбележа, че е ОК, ако пътувате с кола. Ако пътувате със самолет е малко по-неудобно да мъкнете и машината със себе си хахаха Но, ние пътуваме за почивка предимно с кола, заради кучето.


Както споменах, ще отделя и минусите на машината:
- липса таблица с колко вода е необходима за различните видове зеленчуци;
- няма функция за притопляне на храната, което смятам, че е от голяма необходимост;
- решетестото капаче, което спомага за готвенето на пара, се маха прекалено трудно и първия път щях да го счупя.
- при приготвяне на храна, която включва да кажем киноа или кус-кус (което добавям много често), голяма част от дребните топчета остават под решетестото капаче, тъй като дупките му са малко по-голям


И няколко неща, за които е МНОГО важно да се внимава:
Производителите изрично са написали да се внимава много с ножчетата, защото са изключително остри. Е, моя милост, която така зорко внимаваше, успя на второто миене на остриета, да се пореже доста дълбоко. Така, че очите на 16 и избягвайте да пипате ножчетата, докато ги миете. Затова е най-удачно да ги миете веднага след готвене под течаща вода, за да не се налага да стържете засъхнала манджа.
Уредът бълва доста гореща пара, което е напълно разбираемо, но моята препоръка е да не го оставяте близо до стена, защото цялата ще се намокри. Лично аз отварям прозореца, който е скосен, за да излиза парата навън.

Какво хапва Лора?
За целите на днешното ревю, ще ви покажа едно от любимите й хапвания: сладък картоф с броколи и малко целина като подправка. Смесвам всички неща в чашата за готвене, наливам 200 мл вода и оставям да се задушат за 20 минути или докато уредът изписука, че е готово (отново един плюс, тъй като някои машини нямат звуков сигнал).
След това обръщам чашата и пасирам. Когато обърнете чашата, за да използвате функцията за рязане, водата от задушаването на продуктите, се излива от капачето в самата чаша. Тази вода съдържа голяма част от полезните вещества, които се отделят при топлинната обработка на продуктите и в повече случаи е напълно достатъчна за приготвянето на кашите. Няколко пъти са ми ставали и по-воднисти, но с времето се научих да преценявам на око дали е необходимо да отлея малко или пък да долея.
Както и горе споменах, плюс е, че може да приготвите както напълно пасирана каша, така и да нарежете на дребни или по-едри парчета. В случая аз пасирах, тъй като Лора си отглежда зъбки и отказа да яде по-едрите парчета.



Горе споделих в плюсовете, че машината става и за приготвяне на месо на пара, но тук искам да отбележа няколко неща:
- риба и пиле стават чудесно, без предварителна термична обработка. НО ако приготвяте друг вид месо, особено свинско или телешко, е добре преди това бъде сварено добре.
- пасирането на месото става доста по-трудно от това на зеленчуците, което смятам, че е разбираемо, тъй като месото е много по-твърдо, по-жилесто, ако щете. Затова аз лично препоръчвам месото да се нареже на много дребни парчета и да се пасира отделно, заедно с малко вода или сметана или бульон (най-добре от месото, което готвите)  Така ще сте сигурни, че месото е подходящо за хапване от детето, а зеленчуците няма да са на каша, в случай, че приготвяте така наречената преходна храна, както правя аз в момента.

ИЗВОД:
Както споменах в началото, за мен такава машина е необходимост, и лично аз преди да получа тази на Philips Avent, ползвах друга - купена от френски супермаркет и доста по-различна като функции, най-малкото беше с две отделни чаши и доста по-голяма. Но, тя се развали доста бързо, та два пъти се налагаше да ползваме гаранцията...
Не е за подценяване и фактът, че все пак машината на Philips е с около 100% по-скъпа от предишната, която ползвах. Но по отношение на функционалността и работния процес, я превъзхожда. В предния пост, в който я споменах, една читателките ми попита "Дали си заслужава за няколко месеца предвид цената?".
Аз също подходих с известна доза съмнение в началото, защото когато я получих, вече Лора хапваше и храни, които не е нужно да се приготвят с машина. Но след вече два месеца всекидневно ползване на машината, смятам, че си заслужава! Ако имах тази машина още от началото на захранването, което започнах на 4,5 месеца, досега щях да я ползвам вече 8-9 месеца. Лора в момента е на преходна храна, но отново я приготвям съобразно нейните нужди и предпочитания, затова мисля, че машината ще бъде използвана още поне половин година. Отделно - тя е чудесен вариант за приготвяне не само на каши, но и на плодови смутита през деня, на крем супи, на мюсли или за надребняване на плодове, които да добавите към оризовата каша или към кисела, например. В това отношение, машината може да служи много по-дълго време отколкото първоначално си мислите.

Моля да споделите в коментарите по-долу, дали ви би било интересно да споделям в постове занапред седмичното меню на Лори? :)
Ако съм пропуснала да напиша нещо във връзка с използването на уреда, което е важно за вас, моля питайте в коментарите :)

Усмивки,
Мери

*PR Sample.
Мнението ми е на база използването на продукта 
всекидневно в рамките на вече два месеца. Не ми е било плащано,
не получавам и парична облага от поставения линк в текста.


You Might Also Like

0 Kommentare